Twarda woda – jak sobie z nią radzić

Twarda woda może być przyczyną dolegliwości zdrowotnych, problemów kosmetycznych czy usterek sprzętu, mającego kontakt z wodą. Taka woda jest również niesmaczna i znacząco obniża walory smakowe przygotowywanych potraw. To właśnie twarda woda odpowiada za znienawidzone przez wszystkich zacieki w kabinach prysznicowych czy osad w czajniku. Warto jednak wiedzieć, że z twardą wodą można skutecznie walczyć. Jak? Podpowiadamy kilka najskuteczniejszych metod.

 

Istotna kwestia – rodzaje twardości wody

Najczęściej mówiąc o twardej wodzie, mamy na myśli tzw. ogólną twardość wody. Należy jednak pamiętać, że istnieją dwa typy twardości. Jest to szczególnie ważne właśnie przy temacie neutralizowania twardości. Specjaliści wyróżniają twardość węglanową i niewęglanową. Ich suma to wspomniana już wcześniej – twardość ogólna.

 

Kilka metod, różne skutki

Najpopularniejszym, bo znanym do dekad sposobem pozbywania się twardości wody jest jej podgrzewanie. Rzeczywiście w temperaturze powyżej 37 st. C wytrącane są niektóre mikroelementy odpowiedzialne za wysoki czynniki twardości wody. Niestety, tylko niektóre, gdyż metoda termiczna usuwa jedynie twardość węglanową. Na obie metody bardzo skuteczne są coraz powszechniejsze filtry i zmiękczacze wody. Są one kompaktowych rozmiarów, łatwe w obsłudze i doskonale sprawdzają się na potrzeby gospodarstwa domowego. Do sprostania większym potrzebom, np. w dużych domach czy miejscach usługowych świetnym rozwiązaniem jest stacja uzdatniania wody. Najtańszą, ale równie skuteczną metodą są magnetyzery.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*